HISTORIE                                                                                      Afbeelding invoegen
Het begon eigenlijk allemaal in 1980. In dat jaar werden er in Hotel Herkert in Oldebroek, maandelijks op de eerste zaterdag van de maand, informele jazzconcerten gehouden in de vorm van een jazzcafé. Deze concerten hadden een tweeledig doel: Het bevorderen van de oude stijl jazzmuziek in deze hoek van de Veluwe, maar ook het uitnodigen van een publiek, dat na sluitingstijd van de winkels in Oldebroek en omstreken even kon gaan genieten van een hapje en een drankje in een gezellige ambiance met daarbij, hoe kan het ook anders, jazzmuziek. Dit zelfde argument gold natuurlijk ook voor de zakenman/-vrouw die om vier uur 's middags de deur van de winkel achter zich dicht deed en na een week hard werken even kon ontspannen om zo het weekend te beginnen. Dit initiatief sloeg enorm aan. Naar aanleiding daarvan besloten een aantal "luisterende" liefhebbers en "spelende" vertegenwoordigers op 14 januari 1981 een stichting op te richten. Men ging er vanuit, dat er acht keer per jaar, zo was de doelstelling, een jazzcafé "Chez Henri" genoemd naar de uitbater en gastheer van Hotel Herkert, zou worden. De eerste orkesten die de stichting onder haar hoede nam waren: De Concordia Big Band uit Elburg, de Vale Ouwe Swingers, de Eeltown Jazzmen, de Hulleballoo Swing Band, de WB Jasscrooners ‘77 en de Evergreens.

Om het een en ander te kunnen bekostigen werden er donateurs geworven die gratis de door de stichting georganiseerde concerten mochten bezoeken en van niet-donateurs werd entreegeld verlangd. Het eerste stichtingsbestuur bestond uit de heren M.J. Jansma, H.C. Herkert, E.H. Mulder, P.C. Knijff, F.H. Zijlstra, F.J. Smit en H. van Beugen. Het was dan ook het aanstekelijke enthousiasme van deze eerste bestuursleden dat heeft geleid tot een hernieuwde belangstelling onder alle leeftijdscategorieën voor de oude stijl jazzmuziek.

Op 24 januari 1981 was het eerste optreden van de Hulleballoo Swing Band onder de vlag van de Stichting Oude Stijl Jazzkring  "Noord Veluwe". Sinds dat tijdstip is er veel gebeurd. Een van de grote evenementen binnen de deuren van Hotel Herkert vond op 2 januari 1982 plaats, een heuse Nieuwjaars-jazzmarathon met aan het eind nog een jamsession als toetje, waarbij alle bij de stichting aangesloten orkesten akte de présence gaven.

Wie herinnert zich niet die eerste maaltijd die geserveerd werd vanuit de keuken van Hotel Herkert en die men kon nuttigen tussen de optredens van de diverse orkesten door. In januari 1995 moest de stichting noodgedwongen haar thuishaven verlaten. Hotel Herkert zou kort daarop worden afgebroken. Veel bezoekers van het jazzcafé "Chez Henri" konden hun oren niet geloven. Weg dat oude hotel, waar de geur van sigarenrook, een drankje en goede muziek bepalend waren voor de sfeer. Naarstig ging het bestuur opzoek naar een nieuwe locatie, die uiteindelijk drie deuren verderop lag in Zaal "De Brink". Hoe mooi en goed  geoutilleerd deze locatie ook was, nooit meer werd die sfeer van het oude hotel geëvenaard. Om praktische redenen werd afgezien van de jamsession, een van de smaakmakers van het concert. Toen ook het bezoekersaantal nog achteruit ging lopen  kon men als bestuur maar een conclusie trekken: "Zaal "De Brink" is niet de juiste locatie om de sfeer te creëren die nodig is  voor een succesvol jazzcafé".

Opnieuw en nu ook buiten Oldebroek werd er gezocht en gevonden. Partycentrum Coelenhage in Wezep wilde haar Grand Café  wel ter beschikking stellen. Vanaf dat moment was daar weer die stijgende lijn te bekennen. Dit keer was er wel de goede keus gemaakt. De orkesten voelen zich er thuis, het publiek genoot weer met volle teugen en vol vertrouwen ziet het huidige bestuur de toekomst tegemoet. Dat moge blijken uit het feit, dat op 20 januari 2001 het "Minze Jansma Jazzfestival", genoemd naar de eerste stichtingsvoorzitter, over twee zalen zal werd verdeeld. Dit festival begon zoals altijd om vier uur 's middags en zou doorgaan tot ± 23.00 uur.

De deelnemende bands waren: "The Sunny Side Jazzband", "Jazzpiration", "The Sandlake City Jazzband", "The Riverboat Jazzband", "The Folk University Jazzband" en last but not least "The Wild Bienville Jasscrooners ‘77". 

Medio december 2022 kregen we van Partycentrum Coelenhage het bericht, dat zij hun horeca-activiteiten     per 1 januari 2023 zouden beëindigen. Gelukkig hebben wij een nieuwe - zeer fraaie - accommodatie gevonden. Sinds 1 januari 2023 vinden onze Jazzmiddagen plaats in Brasserie "De Konijnenberg" - Konijnenbergerweg 3 - 8051 CC Hattem 

                                                            Afbeelding invoegen